mold-dark-side-humidity-stage

Penész: a pára sötét oldala

A penész káros hatásai

Minden, amit a penészről tudnia kell.

A penész egy olyan gomba fajta, amely apró, a levegőben terjedő spórával szaporodik. Víz kell a szaporodásához, ez az oka, amiért nedves és párás felszínen nő. Ez azt jelenti, hogy otthonában a magas páratartalom lehet az a körülmény, ami elősegíti a (fekete) penész  növekedését.

penesz-sotet-oldala-para-nedves
Otthonában a párás és nedves helyek megfelelő helyet biztosítanak a penész megjelenéséhez.

Mi okozza a penészedést?
A magas páratartalom lehet a felelős a penész és egyéb gombák növekedéséért. Amikor magas a beltéri páratartalom, nagyobb a páralecsapódás lehetősége, ami a víz felhalmozódásával jár. Ha a víz nem tud elfolyni vagy felszáradni, elkezd beivódni a felszínbe és kialakul egy toxikus táptalaj, amelyen kifejlődik a penészt a fürdőszobában és pincében. Általános szabály, hogy ha a páratartalom 70% felett van, akkor fenyeget a penész és egyéb gombafajok fejlődése.

A penész könnyen észrevehető. Szemmel látható/szagolható a zuhanyzó fugáiban, a nedves falakon, mennyezeten és kültéri felületeken. A penész mennyiségétől függően megjelenhet fekete, zöld vagy kék foltként. Néha csak szagolható és nem látható, ami megnehezíti az eltávolítását. Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a szagot, mert már a kis mennyiség is azt jelzi, hogy páratartalom elég a terjedéséhez.

Mik a penészedés következményei?
A penész kárt tesz tulajdonában és bármilyen párás helyen előkerülhet otthonában, a zuhanyzóban, a plafonon és falakon. A falfestés és a bútorok súlyos károkat szenvedhetnek, azonban a penész nem csak otthonát, hanem közérzetét is veszélyezteti. Gyakori allergiás reakciókat válthat ki, bőrviszketést, tüsszentést, köhögést és orrdugulást okozhat.

Hogyan szabaduljon meg a penésztől?
Elég egyszerű letakarítani és eltávolítani a penészt: tisztítsa le az érintett területet és használjon penészgátló spray-t. De hogyan előzheti meg a penész újboli megjelenését? A penész újbóli megjelenése ellen a túlzott párat kialakulását kell megelőznie és fenntartani a szárazabb környezetet. A páratartalom 60%-on tartása tökéletes a penész elkerülésére. Egy páramentesítő készülék hasznosnak bizonyulhat, segít megszüntetni a felesleges párát és a penész eltávolítása után megfelelő lépés lehet.

Penész, súlyosbodó allergia és más negatív hatások a nem megfelelő páratartalom miatt.

A túl magas beltéri páratartalom legközvetlenebb hatása a rossz közérzet.

penesz-allergia-belterei-paratartalom-elozetes
Tudjon meg többet!

3 potenciális kár a páratöbblet miatt

A túlzott párásság hatásai otthonában.

potencialis-karok-paratartalom-elozetes
Tudjon meg többet!