idojaras-para-problemak-fazis

Tudta, hogy az időjárás alakulása befolyásolja a páratartalmat otthonában?

Az időjárás hozzájárulhat a túlzott párássághoz

Az időjárás az otthoni túlzott páratartalom egyik fő oka.

Tudta, hogy a páratartalom annak a mértéke, hogy a levegő mennyi vizet képes megkötni? Az eredmény a relatív páratartalom. Általában a levegő több vizet tud megkötni magasabb hőmérsékleten. Példaként, amikor a relatív páratartalom 100%, az azt jelenti, hogy a levegő az adott hőmérsékleten a lehető legtöbb vizet köti meg. Ez azt eredményezi, hogy a relatív páratartalom érzékeny az időjárás változására. Eső, havazás (különösen, ha bent olvad le a ruháról, cipőről, stb.) vagy párás és meleg időjárás növeli otthona páratartalmát és túlzott párásság alakul ki. A hideg időjárás a pára lecsapódásával járhat az ablakokon.

Hidegebb időjárás esetén az ideális páratartalomnak a páralecsapódás és személyes komfortérzet szintje között kell egyensúlyoznia. Amikor hideg és nedves idő van, akkor a páratartalom is magas és a nedvesség lecsapódhat a hideg felszíneken. Amikor beltérben nagy mennyiségű pára reked meg, amely nincs megszűrve, kialakulhat penész vagy más allergén anyag, amely ártalmas lehet az egészségére és otthonára.

Valamikor magas páratartalom tapasztalható otthon meleg időjárás esetén is. Amikor esik az eső, de az idő melegnek érződik, akkor ez azért lehetséges, mert a leesett víz elpárolog, ezzel egy páraréteget képezve. Ez a réteg a talaj közelében marad addig, amíg a szél ki nem fújja. Ez a réteg otthonába is bekerülhet, ezzel nedves, ragacsos érzést keltve.

víz-paratartalom-problemak-pince
A páramentesítő segíthet a pincében lévő túlzott párássággal szemben.

Most, hogy látja, hogy az időjárás miként befolyásolja az otthonában lévő páratartalmat, csökkentésére egy páramentesítő készüléket ajánlunk. A hidegebb időjárás alatt, különösen havazás vagy esőzés alatt a páramentesítő készülék segít csökkenteni a nedvességtartalmat és a páralecsapódást az otthonában. De  még egy melegebb és párásabb időjárás mellett is hozzájárul a páramentesítő a légkondícionáláshoz és hűvösebb, frissebb környezetet teremt.

Honnan ered a pára?

A páratöbblet 5 oka

okok-otthoni-paratartalom-elozetes
Tudjon meg többet!

Állítsa be a megfelelő páraszintet otthonában.

A pára befolyásolja a közérzetét.

tokeletes-paratartalom-elozetes
Tudjon meg többet!