Skip to Content
A túl alacsony vagy túl magas páratartalommal kockára teheti az egészségét

A pára egészséges? Tudja meg!

A pára fontos, de mi az ideális páratartalom?

A pára a levegőben lévő vízgőz. Legtöbbször láthatatlan, de bizonyos esetekben (pl. talajmenti köd) látható. Hatásait is észlelhetjük, pl. páralecsapódás során, mikor a vízgőztöbblet apró vízcseppek formájában megjelenik a hideg felületeken. A levegő ugyanis korlátozott mennyiségű vízgőzt képes magába zárni, ennek mértéke függ a hőmérsékletétől. A levegő páratartalma mérhető, melyet relatív páratartalomként ismerünk. (Ez 0%, ha a levegő páramentes, és 100%, ha az adott hőmérsékleten a levegő párával teljesen telített.)  Minél alacsonyabb a levegő hőmérséklete, annál kisebb a páratartalma.

A jó páraszint 50 és 60% között van. Ebben a tartományban kellemes a komfortérzet.
A túl alacsony páratartalom egészségügyi és közérzeti hatásai:

Amikor a páraszint 40% alá esik, az hozzájárul a száraz környezet kialakításához. A hidegebb levegő kiszárítja a bőrt, irritációt okoz és további kényelmetlenségeket.

A túl magas páratartalom egészségügyi hatásai:

Ha a páratartalom 65% felett van, számítani kell arra, hogy a nedvesség megreked a sarkokban vagy lecsapódik az ablaküvegen. A magas pára rothadással, penészesedéssel, különféle baktériumok jelenlétével jár.  A poratkák például intenzíven szaporodnak magas páratartalom mellett, ami súlyosbíthatja az asztmás és allergiás reakciókat. 

Az egészséges klíma jó közérzettel jár, ezért figyeljen a páratartalomra.

A környezet nagyban befolyásolja családja jó közérzetét, ezért fontos a megfelelő páratartalom. Ha a páratartalom magas, használjon otthonában páramentesítőt a tartósan friss környezet fenntartására.

Ez is érdekelheti