Skip to Content
Párás évszak közeleg: néhány hasznos tanács a pára szabályozására

TANÁCSOK A PÁRA HATÁSAINAK KEZELÉSÉRE PÁRÁS ÉVSZAKOKBAN

A páraszint szabályozása magas páratartalmú évszak alatt

Az emberek a telet a "száraz" és "csípős" jelzőkkel illetik, míg a nyarat a "fülledt" és "tikkasztó" jelzőkkel. Ezek a jellemzők a levegő nedvességtartalmára is utalnak. Mindazonáltal télen jelennek meg a túlzott párásság nem kívánt következményei. A megfelelő páratartalom sokkal kellemesebb és egészségesebb Ön és családja számára. Íme három tipp arra, hogyan szabályozhatja a legjobban a páratartalmat.

1. Több szellőztetés

A téli időszakban kevesebbet szellőztetünk a hőveszteség elkerülése miatt, ezért súlyosabb gondot okozhat a felesleges pára. A légkeringést egy fűtő ventillátorral vagy légkondícionálóval elő lehet segíteni. Szellőztessük át jól otthonunkat 5-10 percig reggel és este, így a benti párás levegő hideg, száraz levegőre cserélődik.

2. Figyeljünk a tárgyak tárolására

Túl magas páratartalom esetén, az 50- 60%-ig terjedő optimális relatív páratartalom fölött a betegségek és fertőzések kockázata megnő, főleg a házban lévő penész miatt. A penész elkerülése érdekében jól gondoljuk meg, miként teszi el a kemping felszerelést, esernyőt vagy a vizes esőkabátot. A penész 2 nap alatt elszaporodhat, ha megfelelő körülményeket talál. Ne szárítsuk a vizes ruhákat a szobában a szagok és a párásodás elkerülése miatt, különösen kis helyiségekben.

3. Kisebb változtatás napi szokásainkon

Egy hasznos tanács a pára szabályozására hétköznapi tevékenységünk apró megváltoztatása. Például főzés közben a lábasokra fedőt tenni vagy egy elszívó ventilátor használata hasznos a konyhában jelen lévő pára ellen. A rövidebb és hűvösebb zuhanyzással nem halmozódik fel túlzott pára a fürdőszobában. Végül, próbáljuk meg a vasalást nem a maximális erősségű gőzöléssel elvégezni, illetve ne szárítsuk a vizes ruhákat a szobában, mert ezek rengeteg párát állítanak elő, ami a megfelelő szellőzés nélkül benn reked a helyiségekben.

A vizes ruha szárítása a szobákban növeli a páratartalmat és nem kívánt szagokat eredményezhet.

4. Használjon páramentesítőt

A pára szabályozása érdekében a téli időszakban is, fontoljuk meg egy páramentesítő elhelyezését. Ez a berendezés segít a felesleges pára csökkentésében és segít elérni a kívánt páratartalmat a nedves helyiségekben is, mint a fürdőszoba vagy a pince.

A pincehelyiségeket nehezebb szellőztetni és gyakran szenvednek a túlzott párától. A páramentesítő segíthet ennek a szabályozásában.

Amikor a tél elkezdődik, ne feledjük ezeket a tanácsokat a túlzott pára kezelésére.

Ez is érdekelheti