Skip to Content
Fedezze fel, mi okozza a párásodást otthonában

5 ok, amitől otthona túlzott párásságtól szenved

Mi okozza a párásodást?

Talán feltette már magában a kérdést, hogy miért olyan magas a páratartalom a lakásában. A magyarázat sokrétű. Nézzük a lehetséges okokat.

1. Szivárgás a falon keresztül

Előfordulhat a falban olyan sérülés, melyen keresztül a víz könnyen beszivárog és párásodást okoz. Ez különösen a nedves időjárási körülmények között fordul elő, mert a víz a meleg és nedves területekről a hidegebb és száraz terület felé igyekszik.

2. Nedvesség felszívódás a rosszul megépített aljzaton keresztül

Szárazépítészeti szerkezeteknél a szobában lévő levegő 28%-a a falakon keresztül szivárog át. Amikor az alapfalak folyamatosan vízzel érintkeznek, a nedvesség behatolhat a falakba, akár 1,5 méter magasságig is.

3. Sérült vízvezeték

A felesleges víz jelenléte is eredményezhet magas páratartalmat. Ennek forrása lehet akár egy csepegő csap, vagy egy szivárgó mosó- vagy mosogatógép.

4. Páralecsapódás

Gyakori ok a rosszul elkészített hőszigetelés. A lehült falfelületen könnyen lecsapódik a szobában lévő magasabb hőmérsékletű levegő nedvességtartalma. A szellőztetés hiánya fokozza ezt a folyamatot.

5. Általános háztartási tevékenység

Egy 3 tagú család egy nap átlagosan 12 liternyi vízpárát termel. A fürdés, zuhanyzás, főzés és a ruhák szárítása olyan tevékenységek, amelyek páraképződéssel járnak.

A zuhanyzás az egyik olyan tevékenység, amely növeli a páratartalmat otthonában.

Most már, hogy látja, mi okozza a párásodást, segíthet megelőzni a túlzott páraképződést otthonában. Némely ok elhárítása otthona átalakításával is járhat, másokon viszont egyszerűen és hatásosan javíthat egy páramentesítővel, amely eltávolítja a túlzott párát az otthonából.

Ez is érdekelheti