Skip to Content
Előzze meg otthonában a páralecsapódást és kerülje a hatásait!

A páralecsapódás kárt tehet otthonában

Mi a páralecsapódás és mi okozza?

Az ablakokon gőzt észlel? Vagy a falak tapintásra nedvesnek érződnek? Lehet, hogy otthona pár pontja páralecsapódásnak van kitéve.

A páralecsapódás a hűvös időjárás esetén jelentkezik, amikor a beltéri páratartalom magas, vagy amikor a meleg levegő hideg felszínnel érintkezik. Amikor a meleg levegő hideg felszínnel érintkezik, gyorsan lehül, nedvességtartalma kicsapódik, amely kis vízcseppeket eredményez. Otthonában így jelentkezhet a kondenzáció.

A páralecsapódás zavaró: legtöbbször az ablakokon jelentkezik és eltakarja a kilátást vagy ráfagy az üvegre. Ezek a felszínek megkönnyítik a nedvesség kicsapódását. A páralecsapódás az ablakokon például a magas páratartalom, vagy a külső és a belső hőmérséklet közti nagy különbség eredménye. A párás ablakok és az üveg tolóajtók azt jelezhetik, hogy a pára jelen van és kárt tehet otthonában. A leggyakoribb hatása a falakon, plafonon, ablakkereteknél, függönyökön, szekrényekben és más kisebb helyeken, ahol nincsen szellőzés, megjelenő fekete penész. További hatásai lehetnek a leváló tapéta és festék a falakról, a pincehelység falai és a padló nedvesedése.

Hogyan előzze meg a páralecsapódást?
A hétkönapi tevékenységek során, amibe beletartozik a fürdés, főzés, ruhaszárítás és a légzés, egy személy átlagosan 4 liter nedvességet termel naponta. Ha ez a nedvesség bennragad a házban, beszivárog a falakba, vagy lecsöpög és felhalmozódik. Ezen kívül más helyekre is beszivároghat, mint a plafon, ablakkeret alá és a bútorokba.

Előzzük meg az ablakokon a páralecsapódást egy páramentesítővel.

Mégis hogyan kerüljük el a páralecsapódást?

Egyszerűen, tegyük a következőt: használjunk elszívó ventilátort a konyhában főzés közben és tartsuk a fedőket az edényeken, ha lehetséges. Ne felejtsük el felszárítani a nedves felületeket és ablakokat egy forró zuhany után, vagy helyezzünk el egy  páraelszívó ventillátort és használjuk  fürdés közben. Végül egy egyszerű megoldás a páralecsapódás elkerülésére, egy páramentesítő használata. Ezek a készülékek segítenek a levegőben lévő nedvesség csökkentésében. Használhatóak fürdőszobákban, konyhában és bárhol otthonában a páralecsapódás csökkentésére.

Ez is érdekelheti